Wedstrijden

Ook in de zweefvliegerij worden er regelmatig wedstrijden georganiseerd. De deelnemers krijgen dan opdracht om een overlandvlucht te vliegen. Wie deze opdracht het snelst aflegt of (als het weer tegen zit), wie het verst komt, is de winnaar.

De opdracht

De wedstrijdopdracht wordt 's ochtends bepaald aan de hand van het weer. Er worden een aantal keerpunten vastgelegd. Meestal in de vorm van een driehoek met een totale afstand van zo'n 100 tot 500 kilometer. Met behulp van een GPS-logger wordt gecontroleerd of de keerpunten daadwerkelijk gerond zijn.

Niveaus

Er bestaan twee wedstrijdniveaus: de Junioren en de 'gewone' wedstrijden. Iedere zweefvlieger mag, ongeacht zijn of haar leeftijd, maximaal 5 keer meedoen aan een junioren-kampioenschap.

De deelnemers

ZC Flevo stimuleert wedstrijdvliegen. Ervaren brevethouders met de ambitie om zichzelf verder te ontwikkelen krijgen de nodige ondersteuning en faciliteiten om goed te kunnen presteren op de diverse nationale en internationale wedstrijden. Zij kunnen daarbij gebruik maken van de prestatiezwevers die de club in haar bezit heeft.

Wedstrijdklasses
Clubklasse Oudere vliegtuigen, die punten krijgen via een handicapsysteem.
Standaard- klasse Zweefvliegtuigen met een spanwijdte van 15 meter, zonder flaps.
15/18 meter klasse Zweefvliegtuigen met een spanwijdte van 15, resp. 18 meter
Open klasse Geen beperkingen aan de vliegtuigen
Wereldklasse Iedereen vliegt in precies hetzelfde toestel, met het zelfde gewicht.


wedstrijdbriefing.jpg

De wedstrijdopdracht wordt bekend gemaakt


Wedstrijdveld.jpg

Een wedstrijdveld


wedstrijd3.jpg

De vliegers discussiëren over de beste tactiek